Het eiland Kos

 

 

Klik en bezoek:
Het eiland Kos
10 tips
Fietsen op Kos
Verkenning met de auto
Plattegronden
Klimaat & weer
Handig om te weten
Kos-Stad
Kos-Stad in foto's
Embros Thermé
Zia
Lambi
Tigáki
Kéfalos
Psalidi
Limíonas
Uitgaansleven
Eten & drinken
Kos tips
Op vakantie naar Kos?
Luca Blue Lagoon Resort
Boeken & reisgidsen
Een dagje Bodrum
Bodrum in foto's
Links
Contact

Embrós Thérme

Eén van de beste attracties van Kos is ook nog eens gratis: een thermaal bad in een kunstmatig aangelegde bekken aan het strand.
Het bronwater dat uit de rotsen komt heeft een temperatuur van rond de 40 graden Celsius en zou een heilzame werking hebben. Het is eventjes wennen aan de zwavelgeur maar als je daar eenmaal doorheen bent is het heerlijk vertoeven in het warme met zeewater vermengde water.
Bij de warmwaterbekken bevindt zich ook een klein kiezelstrand en een taverne waar onder andere verse vis geserveerd wordt.


Embros Thérme

Hoe kom je er?
Embrós Thérme ligt op ongeveer 14 kilometer ten zuiden van Kos-Stad.
De beste manier om er te komen is met de (huur)auto. Vanuit Kos-Stad rijd je in ongeveer 10-15 minuten naar de zuidelijk gelegen Embrós Thérme. Omdat er geen weg langs de zuid-oostkust ligt moet je als je vanuit het westen van het eiland komt ook via Kos-Stad rijden.
De weg ligt een stuk hoger dan het warmwaterbad zelf en zeker in drukke periodes kun je het beste bovenaan parkeren en het stuk naar beneden te voet afleggen. Beneden is ook beperkte parkeergelegenheid, maar draaien kan daar erg krap worden (zeker bij drukte) en het weggetje er naartoe is vrij stijl en smal. Wie optimaal van het warmwaterbad wil genieten die kan sowieso beter de drukke momenten vermijden. Vanaf een uur of negen 's morgens tot het einde van de middag is het zeker tijdens schoolvakanties soms erg druk, waardoor je niet optimaal kunt genieten van Embros Thermé.

 

Met de bus kun je ook naar Embrós Thérme, de bushalte ligt bij de parkeerplaatsen boven langs de weg.
Een derde mogelijkheid is om met de fiets te gaan. Op de heenweg wordt je geconfronteerd met een stijgende weg en waarschijnlijk ook redelijk wat tegenwind. Dat kan de trip zwaar maken. De terugweg is daarom juist vaak weer een makkie omdat je dan meestal met de wind in de rug naar beneden fietst.


           de taverne heet u welkom                           Embrós Thérme bij zonsopkomst

Wanneer gaan?
Embrós Thérme is dag en nacht toegankelijk. Met in het donker gaan heb ik geen ervaring en ik heb geen idee of dat wat betreft verlichting en veiligheid goed te doen is.
Mijn persoonlijke favoriete tijdstip is met zonsopkomst. Dan is de zon nog niet fel, de luchttemperatuur niet te hoog en het allerbelangrijkste is dat het dan nog niet druk is. Vanaf 9 uur 's morgens komt de drukte al snel op gang en dan moet je eigenlijk zorgen dat je alweer klaar bent om te gaan.

 

Horeca
De taverna (zie foto hieronder) is inmiddels gesloten en vervallen. De horeca is vervangen door een 'terras' op het nabijgelegen strand waar je drinken en wat te knabbelen kunt kopen.


                              de taverne in 2007                    zie hier het hoogteverschil met de bovengelegen weg
 

Kos bezienswaardigheden

Op Kos is enorm veel te zien en te doen. Wie een reisgids over Kos aanschaft zal overstelpt worden met het aanbod van interessante Kos bezienswaardigheden.
top10bezienswaardigheden.nl heeft een lijst samengesteld van de hoogtepunten op Kos:
1. Kos-Stad
2. Embros Therme
3. Dagje Bodrum
4. Fietsen
5. Zia
6. Agios Stefanosbasiliek
7. Kéfalos
8. Limionas
9. Johannieterburcht
10. Oud-Pyli

Bekijk de uitgebreide informatie op de Kos bezienswaardigheden top 10

Meer weten over Kos?
Bezoek dan één van de volgende websites:

alles over Kos
klimaat & weer van Kos
Kos voor beginners
Kos startpagina
beste reistijd Kos
Kos lastminute vakantie
wikipedia
winterzon op Kos
zomerzon op Kos
... meer over Kos

© Patrick van Zundert - alle rechten voorbehouden - cookies & privacy